Innhold

Skrivefeilene som går igjen – og igjen

Etter godt over ti år med innholdsproduksjon så har vi laget en liten intern skrivebibel, en liste over skrivefeilene som dukker opp til stadighet blant frilansere, oss i Vild og andre skrivende sjeler. Ta en titt! (Eventuelt print ut og still blogginnlegget til veggs, he he!)

Astrid Dyson
 1. «Dette er riktig anførselstegn», ikke “dette”.
 2. – Lang tanke/replikkstrek før en replikk. Ikke kort. Dette er en kort bindestrek: - (tankestreken brukes også ved innskudd og tilføyelser, mellom tall, tid og rom, og ved kronebeløp (100 ,–). 
 3. Jens Stoltenberg gikk fra ung NATO-motstander til NATO-topp. Her bruker vi bindestrek, ikke tankestrek. Hovedregelen er at bindestrek ikke brukes i sammensatte ord. I noen tilfeller kan bindestreken likevel lette lesingen. Se detaljert forklaring her.
 4. Hunden min er ti år. Jeg er 38 år. Vanligvis brukes bokstaver ved små tall (0–13) i løpende tekst, men noen ganger ønsker man å vektlegge tallverdien, og da er det naturlig å bruke tall. – Ønsker du hardkokte egg, bør du koke dem i 9 minutter.
 5. Kolon må ikke forveksles med semikolon. Tegnene har helt forskjellig bruk. Merk at det skal være liten forbokstav etter kolon når det ikke følger en helsetning.
  Eks.:
  Astrids motto er: Ingen spørsmål er for dumme.
  På leirskolen må du ha med deg dette: ullsokker, votter og solkrem.
 6. Semikolon ser sånn ut; Semikolon er et problembarn. Hvis du ikke vet hvordan du bruker dette tegnet, kan du like godt la være å bruke det. 
 7. Parentes er sjelden ønskelig. Enten er det du sier såpass viktig at det ikke trenger å stå i parentes, eller så bør det tas bort. (Obs, gikk rett i fella i ingressen!)

Oh! For en lykkedag – her får du flere gode skriveråd: 

- Hvem gjorde hva? 
Unngå substantivsyke og passive setninger. 

- Mange skribenter bruker et vagt og abstrakt språk. Passivformer som det gjøres eller det hevdes gjør det uklart hvem som handler og hvem som mener. Skriv aktive setninger der du kan: «Byrådet sier at…» heller enn «Det gjøres oppmerksom på…».

- Unngå også å bruke mange substantivformer av verb. Den såkalte substantivsyken oppstår når du bruker substantiver heller enn verb til å beskrive en situasjon. Ikke skriv: «Åpningen av kulturhuset ble foretatt av ordføreren». Skriv heller: «Ordføreren åpnet kulturhuset.»

- Lær deg kommareglene!


Trenger du hjelp til korrektur, omskriving eller til å sette tone of voice-en på merkevaren din? Vi hjelper deg! Send en e-post til hei@vild.no =)

Her er kildene brukt til å skrive denne artikkelen:

1. Bokmåls- og nynorskordboka (UiO/Språkrådet)

2. Språkrådet: Skriveregler og grammatikk

3. Korrekturavdelingen

4. Argumentnett.no

Ingen er perfekte, det viktigste er dessuten å skrive med sjela. Altså, først og fremst skal du gi blaffen i skrivefeil. Men når du er i mål med teksten, og trenger en siste rens, så er det greit å ha noen å støtte seg til.

@vildoslo@vildnyc