Olavsfest

Den banebrytende og innflytelsesrike tekstilkunstneren Hannah Ryggen (1894–1970) er inspirasjonen bak den visuelle profilen til Olavsfest 2022. Vi fikk æren av å illustrere festivalens headlinere i hennes ånd.

Olavsfest sitt visuelle konsept har de siste årene vært å bruke en ny kunstner for hvert år. Når de i 2022 ønsket å bruke en avdød kunstner til å pryde plakatene, måtte designer Håvard Gjelseth tenke nytt, og vi ble hentet inn som illustratører.

Vi satt oss nøye inn i Ryggens kunstnerskap, og forsøkte å gjenskape hennes univers rundt et knippe utvalgte arrangementer.

Den fantastiske 3D-kunstneren Martin Brinks utførte så sin magi, og fikk illustrasjonene våre til å se ut som ekte vevde tepper.

For å sikre en respektfull prosess overfor Hannah Ryggen og hennes ettermæle, samarbeidet vi tett med Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum – eier av den største samlingen med Ryggens verk.

Hannah Ryggens verker er fulle av detaljer med symbolsk betydning, og vi måtte sørge for at de visuelle referansene vi brukte til artistene også var i tråd med Ryggens bruk.  

Det ble laget en utstilling på Vestfrontplassen, der hvert teppe var akkompagnert av tanken bak hver illustrasjon og hvor detaljene kom fra.

For å gjenskape vevens organiske detaljer og ureglmessigheter så realistisk som mulig, samarbeidet 3D-kunstneren Brinks med vever Dorthe Rejkjær. 

Gjennom henne lærte han seg ikke bare om veveteknikk generelt, men om Hannahs veveteknikk. De så på alt fra hvordan hun spant og farget trådene hun brukte, hvilken retning hun jobbet i, ulike måter trådene låses sammen i veven, hva som skjer der fargene møtes og hvordan folder og ujvenheter i tøyet oppførte seg i hennes verker.

Basert på denne unike innsikten bygget Brinks en egen simulator som brukte flere dager på å «veve» våre illustrasjoner i Hannah Ryggens vevestil.

Vil du vite mer om prosjektet og prosessen bak?

Hjernen bak prosjektet, og mannen som har holdt i alle trådene, er Håvard Gjelseth.

Kurator hos Nordenfjeldske var Solveig Lønmo.

Foto av Carola og utstillingen på Vestfrontplassen er tatt av Ole Martin Wold.

Forrige
Forrige

Skuddsikker Vest

Neste
Neste

El Metier elektro