De 5 viktigste kommareglene

Komma! Hjelp! Tenk at et lite tegn kan feilparkeres så mye. Er du en av dem som setter komma i vilden sky – uten mål og mening? Du er langt ifra alene.

AV: KJERSTIN OFSTAD DRAGER

 

Et lite, fint hus. Eller et lite fint hus. Samme setning, der et lite – og for mange irriterende – tegn spiller en stor rolle. Det er dog heldigvis ikke så ofte at kommaet ødelegger tekstens meningsinnhold, slik det gjør i starten av avsnittet her. Man kommer langt i livet uten å naile komma. Men er du som meg, litt i overkant opptatt av grammatikk, så vil du sette pris på noen relativt enkle kommaretningslinjer, basert på feilene jeg har ryddet opp i gjennom mange år som ivrig korrekturleser.

‍1. Komma etter leddsetning som kommer først i en helsetning.

Også kjent som foranstilt leddsetning. Men hva er en leddsetning? En god huskeregel er at leddsetninger som oftest begynner med en underordnet konjunksjon. Og dette er underordnede konjunksjoner:

  • da

  • enda

  • enn

  • etter at

  • etter hvert som

  • ettersom

  • for at

  • fordi

  • hvis

  • når

  • om

  • skjønt

  • som

Du trenger ikke huske dem. Print ut lista, og heng den på Mac, PC eller vegg!

Eksempel: Hvis du leser denne artikkelen, er du antageligvis interessert i kommaregler.

2. Komma mellom helsetninger som er bundet sammen med og, eller, for og men.

Men hva er en helsetning? Det som kjennetegner en helsetning, er at den kan stå for seg selv. En helsetning har alle leddene sine, og en leddsetning savner halen sin. Så hvis du har to setninger som er selvstendige i seg selv, og mellom dem befinner det seg et og, eller, for eller men, skal det være et komma der.

Eksempel: Hun gikk en tur, og han fulgte etter.


3. Komma etter innskutt leddsetning

En god huskeregel er at hvis setningen inneholder den underordnede konjunksjonen «som», skal det som hovedregel befinne seg et komma bak setningen.

Eksempel: Pennen som jeg fant på bakken, tilhørte en kollega.

«Som jeg fant på bakken» er en innskutt leddsetning, altså en leddsetning som er skutt inn i en setning. I motsetning til en foranstilte leddsetninger– der setningen starter med leddsetningen.

4. Komma etter hilsener

Den korteste regelen, men kanskje den viktigste. De aller fleste skriver «Hei Katrine» i starten av en e-post eller et brev. Men det riktige er «Hei, Katrine». Regelen er alltid komma etter hilsener og oppfordringer. 

Men: Det skal ikke være komma etter «kjære», da kjære står direkte til navnet som følger, eksempelvis «Til den kjære personen.»

5. En søt, liten hund eller en søt liten hund?

Denne er litt tricky, og jeg tar ofte meg selv i å prøve litt frem og tilbake når jeg skriver. Grunnen kan være at i de aller fleste tilfeller funker begge deler. Men det kan også gå helt feil. Som i starten av denne teksten. Et lite, fint hus. Eller et lite fint hus. Det siste vil du gjerne ikke lese i boligannonsen.

Når vi skriver «En søt liten hund»,  snakker vi om en liten hund som er søt. «Liten hund» er overordnet og viktig for setningen. I det andre tilfellet, «en søt, liten hund», snakker vi om en hund som både er liten og søt. Rekkefølgen på adjektivene har ingen betydning, vi kunne like gjerne ha skrevet «en liten, søt hund». 

Du kan også bruke denne lille huskeregelen: Sett komma hvis det like gjerne kunne stått «og» i setningen. «En søt, liten hund» = en søt og liten hund. «En søt liten hund» inneholder ikke «og», og du trenger dermed ikke sette komma. 

Jeg håper dette er til hjelp. Og husk: Det viktigste er å skrive og ha det gøy uten å få helt kommaangst. Du kan ikke skade noen med feil tegnsetting. Men det gir innmari mestringsfølelse å ha komma på stell.

Kilde: korrekturavdelingen.no

Forrige
Forrige

Slik skriver du godt – på nett

Neste
Neste

5 steg til annonsering på Facebook